دو پروژه از ایران، برگزیده جایزه یونسکو در حفاظت میراث فرهنگی آسیا-پاسیفیک ۲۰۱۷ | بلاگ

دو پروژه از ایران، برگزیده جایزه یونسکو در حفاظت میراث فرهنگی آسیا-پاسیفیک ۲۰۱۷

ساخت وبلاگ
دو پروژه از ایران، برگزیده جایزه یونسکو در حفاظت میراث فرهنگی آسیا-پاسیفیک ۲۰۱۷
دو پروژه از ایران، برگزیده جایزه یونسکو در حفاظت میراث فرهنگی آسیا-پاسیفیک ۲۰۱۷

– دو پروژه از ایران، برگزیده جایزه یونسکو برای حفاظت میراث فرهنگی آسیا-پاسیفیک سال ۲۰۱۷ –

اسامی برندگان جایزه یونسکو برای حفاظت میراث فرهنگی آسیا- پاسیفیک سال ۲۰۱۷ اعلام شد.

در بخش طراحی در بافت تاریخی، “دانشکده ی هنر و معماری خلیج فارس؛ بوشهر”، کاری از مهندسان مشاور ارگ بم کرمان به همراه دو برنده از چین، پروژه های برگزیده هستند.

همچنین “خانه فرهنگ آفتاب؛ مزرعه شور (استان اصفهان- کوهپایه)” از مهندسان مشاور پلشیر به همراه چهار پروژه از هند و یک پروژه از سنگاپور موفق به کسب (نشان افتخار آسیا- اقیانوسیه در سال ۲۰۱۷) شده اند.

دانشکده ی هنر و معماری دانشگاه خلیج فارس بوشهر با الهام از معماری بافت تاریخی این شهر در محله کوتی و کنار ساختمان عمارت نوذری که مربوط به دوره قاجار ساخته شده است.

سخن طراح پروژه:
طراحی این پروژه در سال ۱۳۸۵ از سوی میراث فرهنگی استان بوشهر به مهندسان مشاور ارگ بم کرمان واگذار گردید. به دلیل شتاب برای عملیات اجرایی و از دست رفتن زمان طراحی در رفت و برگشت با مشاور پیشین، تمامی اقدامات در محدوده زمانی ۴۵ روزه به انجام رسید و عمارت حاضر، حاصل این طرح است.

هزینه طراحی معماری و تأسیسات برقی و مکانیکی این پروژه نیز به لحاظ ماهیت فرهنگی پروژه و عام‌المنفعه بودن کاربری آن، از سوی این مهندسان مشاور دریافت نگردید. زمین پروژه از تجمیع قطعات مختلف پدید آمده که نکات زیر در مورد آن حائز اهمیت است. معماری تاریخی بوشهر از نمونه‌های فاخر و شاخص موجود در حاشیه خلیج‌فارس است و به عنوان یکی از ارزشمندترین مراجع مورد استفاده در پژوهش‌های گونه‌شناسانه معرفی می‌گردد. در طراحی تلاش شده که جوهره این معماری به بیان امروزی ارائه گردد.

موقعیت زمین پروژه در فصل مشترک بافت تاریخی شهر بوشهر و حوزه نوساز شهری واقع است که طبعاً تحت تأثیر الگوهای متفاوت معماری، از حساسیت خاصی برخوردار می‌گردد.
وجود واحد ارزشمند ثبت شده (خانه نوذری) به عنوان بخشی از مجموعه، از نقطه نظر تلفیق و تعامل ساخته‌های موجود و توسعه امروزی، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. خانه نوذری به صورت مستقل از سوی میراث فرهنگی استان مرمت گردید.

وجود یکی از کهنسال‌ترین درختان منطقه در زمین و لزوم احترام طرح توسعه به آن، از مبنای اولیه پی‌گیری پروژه بود.
وجود معابر تاریخی که به عنوان بخشی از شبکه دسترسی بافت شناخته می‌شود، در محدوده مورد نظر، طراحی را به الگوی دسترسی از تراز طبقه اول هدایت نمود.
این الگو در نهایت منجر به پوشش سقف بخشی از معابر با الگوی تاریخی منطقه (ساباط) شد که پس از سال‌ها، یادآور بخشی از تفکر شکل‌گیری بافت است.

آثار برگزیده ایرانی:

• دانشکده ی هنر و معماری دانشگاه خلیج فارس بوشهر:

• خانه فرهنگ آفتاب – اصفهان:

شایان ذکر است، تاکنون ۵ پروژه از ایران موفق به کسب این جایزه شده اند: “خانه پل شیر؛ جلفای اصفهان” (گواهی شایستگی آسیا- اقیانوسیه در سال ۲۰۰۲)، “خانه زرگر یزدی؛ یزد” (نشان افتخار آسیا- اقیانوسیه در سال ۲۰۰۴)، “کاروانسرای زین الدین؛ یزد” (نشان افتخار آسیا- اقیانوسیه در سال ۲۰۰۵)، “ارگ سریزد” (جایزه ممتاز آسیا- اقیانوسیه در سال ۲۰۱۴)، “خانه داروغه؛ استان خراسان رضوی” (نشان افتخار آسیا- اقیانوسیه در سال ۲۰۱۶)
برندگان این پروژه ها استانداردهای فنی و اجتماعی بالایی را برای حفاظت در منطقه ایجاد نموده اند. آنها تلاش های بومی برای حفاظت از میراث فرهنگی را ارتقا داده و به جوامع محلی الهام بخشیده تا برای نجات ابنیه تاریخی اقدامی کنند.
این جوایز از فرهنگ حفاظت از میراث فرهنگی از طریق انتخاب تکنیک ها و رویکردهای مناسب حفاظت دفاع می کند.

پروژه هایی که بیش از ۵۰ سال قدمت داشته و طی ۱۰ سال اخیر تکمیل گردیده باشند، مشمول جوایز حفاظت از میراث فرهنگی هستند و با شرایط فوق الذکر در بخش حفاظت میراث فرهنگی قرار می گیرند. برای مثال خانه ها ، ساختمان های تجاری و سازمانی شهرها و روستاهای تاریخی، پایگاه های میراث فرهنگی و باستانی و منظرهای فرهنگی، نمونه های مناسبی برای رقابت در این جایزه هستند. همچنین ضمایم ساختمانی، ملحقات جدید، فضاهای عمومی و ساختارهای جدید مانند پل ها واجد شرایط شرکت در این رقابت هستند.
این جوایز به تاثیرات اجتماعی و سیاسی پروژه با توجه به چگونگی پیوستگی روند و محصول نهایی با محیط اطراف و جامعه محلی پاداش می دهد.

در این جایزه منتخبین”نشان برتری”، “جایزه ممتاز”، “گواهی شایستگی”، “نشان افتخار” و “جایزه معماری نوین تلفیق شده با میراث فرهنگی(طراحی در بافت تاریخی)” را دریافت می نمایند.
جایزه معماری نوین تلفیق شده با میراث فرهنگی به سازگاری سازه های نوساز می پردازد که طراحی برجسته آنها با معماری تاریخی عجین شده باشد. این جایزه پروژه های ارسال شده که با طرح و معماری جدید تکمیل شده اند را ترغیب کرده تا میراث فرهنگی موجود را غنی تر سازند.
منابع:
سایت کانون مهندسان معمار دانشگاه تهران
ایرنا
تحریریه معمارنیوز

• دانلود فایل اسامی برندگان ۲۰۱۷
لینک مرتبط: bangkok.unesco.org

دریافت تصویر
منبع خبر: www.MemarNews.com

مطالب معمارنیوز را در کانال تلگرام معمارنیوز دنبال نمایید.

share Memarnews content
Follow Memarnews دنیای معماریبرگزیده,آسیاپاسیفیک,...
ما را در سایت دنیای معماری دنبال می کنید

نویسنده : ابراهیم محمدی بازدید : 286 تاريخ : چهارشنبه 17 آبان 1396 ساعت: 19:17